Bahan-bahan :
1/2 kg kaki ayam dibuang kuku
Daging ayam bahagian dada
1 inci halia
4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
3 sudu minyak masak
5 sudu tepung jagung
1 sudu serbuk pati ayam Knor
1 helai sayur kobis putih
Garam secukup rasa
2 liter air putih
Cara-caranya :
1. Tumbuk halia dan campurkan serbuk pati ayam Knor.
2. Gaulkan kaki ayam dan dada ayang dengan bahan tumbuk tadi dan kukus sehingga kaki ayam betul-betul lembut.
3. Potong bawang besar dan bawang putih kecil-kecil dan tumiskan dengan sedikit minyak.
4. Masukkan kobis putih yang dipotong kecil-kecil. Gaulkan sehingga rata.
5. Masukkan satu sudu serbuk pati ayam Knor dan kacau.
6. Masukkan kaki ayam yang dikukus tadi dan gaul.
7. Masukkan air yang digunakan untuk mengukus kaki ayam tadi. Kalau tak cukup, tambah air putih.
8. Sementara menunggu air mendidih, dada ayam tadi di cerai-ceraikan. Bila nampak sup dah macam nak mendidih, masukkan daging ayam tadi dan kacau.
9. Larutkan tepung jagung dengan air putih dalam mangkuk dan masukkan dalam sup yang mendidih dan kacau serta merta agar sup pekat.
10. Ok, siap. Sup sedap juga dimakan dengan roti atau dengan kuew teow.
=====================================================
PLS FOLLOW / LIKE / SUSCRIBE MY SOCIAL MEDIA :
FACEBOOK : http://www.facebook.com/iammohdsham
BLOG : http://iammohdsham.blogspot.my
INSTAGRAM : http://www.instagram.com/iammohdsham
TWITTER : https://twitter.com/iammohdsham
YOUTUBE : https://www.youtube.com/channel/UClA5sY9r7ue_q0NWV_sk43A
No comments:
Post a Comment