Resepi Wan Tan Ho Pok Sey






Kelmarin saya dah masak wan tan ho seafood. Hari ni udang dah habis. Jadi saya pakai ayam dan crab stick.



Bahan²nya :



Daging ayam dipotong kecil

Satu pack crabstick dipotong kecil

Sayur sawi dipotong kecil

Kobis putih

Bawang besar sebijik

Bawang putih 4 ulas

Serbuk pati ayam knor 1 sudu

Sos tiram 1/2 cawan

Garam secukup rasa

3 sudu tepung jagung

3 sudu minyak masak utk menumis

Air putih

2 biji telur ayam



Cara²nya :



- Tumis bawang besar dan bawang putih.

- Masukkan daging ayam dan crabstick.

- masukan sayur dan gaul.

- masukkan sedikit air, sos tiram, serbuk pati ayam knor dan kacau.

- Tambah air  ( agak² saja dlm 2 ltr )

- Setelah mendidih, masukkan telur dan kacau.

- Kemudian masukkan tepung jagung yg telah dilarutkan dalam air. ( pakai air biasa. Jgn pakai air panas, nanti tepung jadi berketul.

- Kacau sehingga kuah nampak pekat.

- Siap utk dihidang.



# boleh pakai kuew teow atau me kuning. Saya suka kuew teow.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...