Resepi Ayam Percik PokSey Noxxa



Bahan bahan:


1 ekor ayam - potong 4 

Bahan Perap:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu serbuk perasa ayam Knor

Bahan Kuah:
1 pek santan pekat
1 batang serai
Garam secukupnya
Gula - kena ada rasa manis
1 keping asam keping - letak sekejap dan dikeluarkan takut terlebih masam
1 @ 2 sudu tepung jagung

Bahan Kisar/Tumbuk :
10 ulas bawang merah
1 inci halia
3 tangkai cili kering - boleh lebih jika suka pedas
4 ulas bawang putih

Cara caranya:
- Kisar bahan perap sehingga halus dan perap pada ayam dalam 30 minit. 
- Masukkan ayam dalam periuk Noxxa dam setkan mode HP kepada 15 @ 20 minit.
- Sementara menunggu ayam masak, sediakan kuahnya dulu.

- Kisar semua bahan kisar dan masakkan atas dapur dengan api perlahan sambil terus dikacau.
- Masukkan asam keping dan serai yang diketuk sedikit.
- Masukkan santan dan sedikit air ( ikut sukatan kotak santan )
- Masukkan garam dan gula. 
- Masukkan tepung jagung yang dilarutkan dalam sedikit air.
- Kacau hingga kuah pekat.
- Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.

- Ayam yang dah masak boleh kluarkan dahulu daripada periuk noxxa untuk kluarkan air dan minyak ayam yang berlebihan.
- Setkan periuk noxxa mode Stri Fry dan masukkan ayam. 
- Siramkan sedikit kuah percik tadi keatas ayam.




3 comments:

  1. HANYA JAUHARI MENGENAL MAKNIKAM! Rugi taw sape takde periuk ajaib. Usahakanlah dapatkan satu. Siapa yg teringin nak piuk noxxa tuh..mai beli ngan ibuyati. RM670-lengkap ngan beratus resepi noxxa dlm 4 ebook di hantar tru email. Laku keras piuk nih...Biasa ibuyati jual rm720. Katalog price RM788.65. 1 june 2017 harga baru ye...tak jadi naik june 2016 lepas. Pm 019-2494819. harga ahli rm657.20. Harga ahli baru RM614.80. Jadi ahli lah yg terbaik! Pm 019-2494819

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...