Bahan bahan:
1 ekor ayam - potong 4
Bahan Perap:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu serbuk perasa ayam Knor
Bahan Kuah:
1 pek santan pekat
1 batang serai
Garam secukupnya
Gula - kena ada rasa manis
1 keping asam keping - letak sekejap dan dikeluarkan takut terlebih masam
1 @ 2 sudu tepung jagung
Bahan Kisar/Tumbuk :
10 ulas bawang merah
1 inci halia
3 tangkai cili kering - boleh lebih jika suka pedas
4 ulas bawang putih
Cara caranya:
- Kisar bahan perap sehingga halus dan perap pada ayam dalam 30 minit.
- Masukkan ayam dalam periuk Noxxa dam setkan mode HP kepada 15 @ 20 minit.
- Sementara menunggu ayam masak, sediakan kuahnya dulu.
- Kisar semua bahan kisar dan masakkan atas dapur dengan api perlahan sambil terus dikacau.
- Masukkan asam keping dan serai yang diketuk sedikit.
- Masukkan santan dan sedikit air ( ikut sukatan kotak santan )
- Masukkan garam dan gula.
- Masukkan tepung jagung yang dilarutkan dalam sedikit air.
- Kacau hingga kuah pekat.
- Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.
- Ayam yang dah masak boleh kluarkan dahulu daripada periuk noxxa untuk kluarkan air dan minyak ayam yang berlebihan.
- Setkan periuk noxxa mode Stri Fry dan masukkan ayam.
HANYA JAUHARI MENGENAL MAKNIKAM! Rugi taw sape takde periuk ajaib. Usahakanlah dapatkan satu. Siapa yg teringin nak piuk noxxa tuh..mai beli ngan ibuyati. RM670-lengkap ngan beratus resepi noxxa dlm 4 ebook di hantar tru email. Laku keras piuk nih...Biasa ibuyati jual rm720. Katalog price RM788.65. 1 june 2017 harga baru ye...tak jadi naik june 2016 lepas. Pm 019-2494819. harga ahli rm657.20. Harga ahli baru RM614.80. Jadi ahli lah yg terbaik! Pm 019-2494819
ReplyDeleteSedap ayam percik. Ada noxxa lagi mudah.
ReplyDeleteSedapnyer
ReplyDelete