Nasi dagang kukus Noxxa bersama kari daging PokSey



Bahan-bahan untuk nasi :



3 pot beras wangi ( rendam semalaman )
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu halba
garam secukup rasa

Bahan-bahan untuk kari daging :

1 kg daging lembu ( dipotong kecil )
1 biji bawang besar ( belah 4 )
2 biji kentang ( potong dadu )
1 kotak kecil santan
2 sudu serbuk pati ayam knor
2 keping gula melaka

Bahan tumis :
1 keping kayu manis
4 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
2 helai daun bay @ 1 tangkai daun kari
4 ulas bawang meras
3 ulas bawang putih
1 inci halia
3 sudu serbuk kari


Cara-caranya :


Kukus nasi :-
- rendam beras semalaman.
- buang kan air dan gaulkan dengan 4 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih,1 inci halia yang telah dihiris halus dan 1 sudu halba.
- Masukkan bekas pengukus dalam periuk Noxxa. Kalah tak ada pengukus khas Noxxa, anda boleh ambil bekas penapis dan lapik dengan mangkuk dlm periuk. Masukan 1/4 air putih.
- Kukus selama 15 minit dengan mode steam.
- Lepas tu angkat dan gaulkan dengan santan yang dicampur sedikit garam. Kemudian kukus lagi selama 15 minit.
- Siap kukus kali ke dua, angkat dan gaulkan lagi dengan santan dan kukus untuk kali ke-3 selamat 15 minit. Lepas tu siap...


* jangan ikut masa yang saya bgtau dalam video sebab itu saya try n error sbb baru pertama kali cuba.



Kari daging :-

- tumis bahan tumis sehingga kluar bau harum.
- kemudian masukkan serbuk kari yang telah di cairkan dengan sedikit air.
- Bila kari dah rasa cam sedikti masak, masukkan daging, kentang dan bawang besar. Gaul hingga sebati.
- Kemudian masukkan santan, gula melaka, pati ayam knor dan sedikit air. Gaul hingga sebati dan letakkan penutup periuk.
- Setkan mode HP 30 minit.







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...