Payau atau Rusa... Dagingnya memang sedap tetapi mahal sikit. Semalam ada kawan jual RM25/kg, saya beli 2 kg. Pastu saya cuba masak resepi daging payau sos lada hitam...
Bahan²nya :
800g daging payau dipotong kecil.
5 sudu sos lada hitam.
1 biji bawang besar
3 susu sos tiram
3 sudu sos tomato/cili
3 sudu kicap pekat
1 sudu lada hitam ditumbuk.
2 helai daun bay. (optional)
Bahan kisar :
3 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1 inci halia
Cara²nya :
- perap daging payau dgn sos lada hitam.
- onkan periuk noxxa. Setkan stir fry.
- panaskan 3 sudu minyak masak.
- tumis bahan kisar hingga naik bau.
- masukkan daun bay.
- masukkan daging payau yg telas diperap dan kacau hingga sebati.
- masukkan sos tiram, sos tomato, dan kicap. Kacai hingga sebati.
- taburkan serbuk lada hitam.
- offkan periuk noxxa.
- tutup penutup noxxa, setkan presure dan tekan mode HP 20 minit.
================================
FOLLOW / LIKE / SUSCRIBE MY SOCIAL MEDIA :
FACEBOOK : www.facebook.com/iammohdsham
BLOG : http://iammohdsham.blogspot.my
INSTAGRAM : www.instagram.com/iammohdsham
TWITTER : https://twitter.com/iammohdsham
YOUTUBE : https://www.youtube.com/channel/UClA5sY9r7ue_q0NWV_sk43A
No comments:
Post a Comment