Resepi Ayam Goreng Paprika + Nasi Kuah Percik



Resepi Ayam Goreng Paprika + Nasi Kuah Percik


Bahan-Bahan :

1/2 ekor ayam ( potong ikut suka )
serbuk lada hitam 
serbuk paprika
3 pot beras wangi/basmati
1 ulas bawang merah besar (hiris nipis)
1 ulas bawang besar (hiris nipis)

Bahan Perap : ( blend kasi hancur )
1 batang serai
4 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu serbuk pati ayam Knor

Bahan kuah/sos : 
1 batang serai
1 sudu tepung jagung
1 kotak kecil santan
1 keping asam gelugor
gula secukupnya
garam secukupnya
minyak utk menumis
Bahan kisar :
4 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
3 biji lada kering ( nak pedas taruk banyak )

Cara-cara :

Masak/goreng ayam :-
- Ayam digaul dengan bahan perap dan diperap lebih kurang 1 jam.
- Masukkan ayam dalam periuk Noxxa dan setkan mode HP 20 minit. ( 10 minit dah ok )
- Setelah ayam masak, asingkan ayam dengan kuah/minyak yang terhasil.
- Taburkan serbuk lada hitam dan paprika keatas ayam dan goreng.

Masak nasi :-
- setkan periuk noxxa kepada stri fry.
- Kuah/minyak yang terhasil daipada masak ayam tadi kita masukkan dalm periuk nokxxa.
- Masukkan bawaang merah dan bawang besar yg dihiris nipis.
- Kemudian masukkan beras dan sedikit air.
- Offkan noxxa dan letakkan penutup periuk.
- Setkan mode Hp 7 minit.

Kuah/sos :
- Panaskan sedikit minyak
- masukkan bahan kisar dan masak hingga kluar bau harum.
- Masukkan santan dan air ( ikut sukatan kotak santan ).
- Masukkan serai yang diketuk dan asam gelugor.
- Masukkan gula dan garam dan kacau.
- Kemudian larutkan tepung jagung dalam sedikit air dan masukkan sedikit-sedikit sambil kacau.
- Bila kuah nampak sedikit pekat, biarkan ia mendedih sekejap dan matikan api.





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...